3 Şerit

Test – Fiat Egea HB 1.6 Multijet Lounge

Orta sınıf hatchback rekabetinin yeni oyuncusu Fiat Egea Hatchback’i test ettik.

Nedir? 

Geçtiğimiz aylarda satışa sunulan Fiat Egea Sedan’ın ardından piyasaya sunulan Egea Hatchback ve Station Wagon, tıpkı sedan versiyonu gibi sadece Bursa’da üretilecek ve dünya pazarlarına buradan gönderilecek. Hatchback ve SW’nin farkı ise, dünyada Fiat Tipo adıyla satılacak olması. Bu, doksanlı yıllarda İtalya ve Brezilya’nın yanı sıra Tofaş tarafından da üretilen ve ülkemizde de oldukça popüler bir otomobil olan Tipo’nun yeniden dirilişi anlamına geliyor.

Fiat bu yeni modelle oldukça çetin bir rekabetin tam ortasına dalıyor. Bu rekabetin içinde Volkswagen Golf ve Ford Focus gibi tüketicinin gözünde yerini fazlaca sağlamlaştırmış modellerin yanı sıra, pazar payını gittikçe artıran crossover segmenti otomobiller de mevcut. Otomobilin Türkiye’de üretiliyor olmasının da etkisiyle, otomobilin rakiplerine oranla daha uygun fiyatlarla piyasaya sunulması, tüketicilerin ilgisini çekecektir.

Nasıl? 

Otomobile önden baktığımızda sedan versiyonu ile ayırt edici özellik bulmak hiç kolay değil. Hatchback’i farklılaştıran özellikler, arkaya doğru ilerleyince ortaya çıkıyor. Aracın önünde krom detaylar ve LED gündüz farları dikkat çekiyor. Kaputun ortasındaki çıkıntı, tavan boyunca devam ediyor ve Egea’ya sportif bir görünüm sağlıyor. Arkadan baktığımızda, tavan çizgisindeki spoiler ve iki yandaki plastik parçalarla dinamik çizgilerin devam ettiğini görüyoruz. Bu noktada arka cam tasarım kurbanı olmuş ve biraz alçak tutulmuş; bu da ne yazık ki sürüş esnasında geri görüşün zayıf kalmasına neden olabiliyor.160502_fiat_tipo-interni_01

Egea’nın içine oturduğumuzda göze çarpan ilk detay,  orta konsoldaki dokunmatik ekran oldu. Radyo, telefon, geri görüş kamerası, navigasyon ve otomobil ayarlarının yapılabildiği bu sistem sayesinde kokpitteki düğme sayısı oldukça az tutulmuş ve gözü yormayan, kafa karıştırmayan minimalist bir ortam yaratılmış. Otomatik klimanın kumandaları da kolay anlaşılır ve kontrol edilebilir şekilde tasarlanmış. Otomobilin içindeki konfor hissi gayet başarılı. Kullanılan malzemeler ucuz bir his ve görünüm vermiyor. Aksine, gayet kaliteli ve konforlu bir ortamda bulunduğunuz hissini Egea’nın içinde oturduğunuz sürece yaşıyorsunuz.

img_3918

Fiat Egea’da ESP standart olarak sunuluyor ve direksiyonun sol tarafında bulunan düğme ile kapatılabiliyor

Hız sabitleme sistemi, yol bilgisayarı ve ses sistemi direksiyon üzerindeki kumandalar vasıtası ile kontrol ediliyor. Kokpitin geri kalanında olduğu gibi bu düğmeler de büyük ve kolay kullanılır şekilde tasarlanmış. Araçla ilgili hemen her şeyi yoldan dikkatinizi ayırmadan kontrol etmek mümkün. Egea, rekabetçi fiyatının yanı sıra iddialı donanımıyla da dikkat çekiyor. Pasif ve aktif güvenlik yardımcıları en alt donanım seviyesinden itibaren standart olarak sunuluyor. Urban ve bizim test ettiğimiz Lounge versiyonlarında ise ekstra olarak adaptif hız sabitleyici, çarpışma uyarı ve otomatik acil durum freni mevcut.

Seyir halinde yol ve rüzgar sesi başarılı bir şekilde kontrol altında tutulmuş. Uzun yolculuklarda dahi, Egea yolcularını rahatsız etmiyor. Tasarımın sportifliği ise sürüşe çok yansımıyor. Süspansiyonlar ülkemiz şartlarına uygun olarak yüksek ve yumuşak ayarlanmış. Sert virajlarda hafif yatma yaşansa da, bu durum güvenlik hissini kaybetmenize neden olmuyor.

Tutumlu dizel motor

Testimize konuk olan otomobil 1.6 litre Multijet II dizel güç ünitesine sahip. 120 hp güç ve 320 nm tork üreten motorun performansı yeterli. Yüksek torkun yardımıyla hızlanmalarda sorun yaşanmıyor ancak, bu güç tüm devir bandına yayılmıyor; dolayısıyla yüksek devirlerde aynı atikliği göremedik. 6 ileri manuel şanzımanın vites geçişleri genel olarak başarılı. Fakat, 1. ve 2. viteslere diğerleri kadar kolay geçilmiyor. Yakıt tüketimi açısından da oldukça başarılı olan bu kombinasyon ile Fiat’ın iddia ettiği 3.7 lt/100 km değerine inemedik ama rahatlıkla 5 lt/100 km civarında değerler yakalanabiliyor.

Satın almaya değer mi? 

Eğer bu sınıfta bir otomobil alma planınız varsa, Egea Hatchback çok cazip bir otomobil. Rakiplerine oranla rekabetçi fiyatı, yüksek güvenlik ve konfor donanımı sayesinde tüketicinin ilgisini rahatlıkla çekecektir. Göze çarpan büyük bir eksiği olmayan Egea HB, kullandığımız süre boyunca bizi oldukça memnun etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir