3 Şerit

Lüks markaların rekabeti iki tekerde de devam ediyor

Otomobil markalarının büyük çoğunluğu aynı zamanda birer lüks bisiklet üreticisi. Özel tasarımlar ve malzemeler kullanılan bisikletlerin fiyatları da otomobillerden geri kalmıyor. Porsche markalı bisikletler ülkemizde 25 bin TL’ye satılırken, Mercedes bisikletlerin fiyatları 7 bin TL’ye ulaşıyor / SÜMER DEMİRCİLER – AKŞAM GAZETESİ

İki tekerlekli, doğa dostu çevreci bisikletlerle, son derece hızlı, tüketim ve egzoz değerleri yüksek lüks otomobillerin aralarında bir tezat varmış görünse de, aslında durum tam olarak öyle değil. Avrupa’nın bir asrı geride bırakan otomobil markalarının büyük çoğunluğunun kökleri bisiklet üretimine dayanıyor. Bisikletle başlayıp, motosikletle devam eden yolculukları sonrasında otomobil üretmeye başlayan markalar günümüzde de ilk göz ağrılarından kopmadan üretime devam ediyor.

image-fotoshowbig-b3d0235f-8757940 milyar Euro’luk küresel pazar

Dünya genelinde her yıl 133 milyon adet bisikletin satılıp, küresel ölçekte 40 milyar euroyu geçen bir pazar oluşturması lüks markaların bisiklete duyduğu ilgiyi de açıklıyor. Günümüzde büyük bütçeli Ar-Ge birimleri bulunan lüks oto markaları aynı zamanda birer bisiklet üreticisi. Mercedes’ten BMW’ye, Skoda’dan Ferrari’ye kadar neredeyse tüm lüks markaların bisikletleri ülkemiz pazarında satılıyor.

Özel tasarım ve malzeme

Lüks markaların ürettiği veya teknik işbirliği yaparak ürettirdiği bisikletlerin ortak özelliklerini tasarım ve kullanılan yüksek malzeme kalitesi oluşturuyor. Hafif alaşım metaller, karbon fiber gibi malzemelerden üretilen bisikletler teknik anlamda da yüksek özellikler sergiliyor. Örneğin bisiklet üretiminde 60 yılı geçen bir geçmişi olan BMW, alüminyumu bisiklette ilk kez kullanan marka olarak biliniyor. BMW her yıl özel bisiklet koleksiyonunu tanıtıp satışa sunuyor.

Çeşit çok fazla

Otomobil markaları başta yol ve arazi olmak üzere çok geniş bir kullanım alanı için bisiklet üretiyor. Son yıllarda otomobillerin bagajlarında taşınabilen katlanır bisikletler özellikle Avrupa ülkelerinde çok moda. Şehir içinde araç park edildikten sonra, bagajdan çıkartılıp ulaşımı sağlayan bu tür modellerin sayısı ve üreticisi de her geçen gün artıyor. Klasik bisikletler dışında, elektrikli ve hibrit modeller de markaların ilgi alanında. Her yıl çok sayıda konsept model geliştirilen markalar, bunları fuarlarda yeni modelleriyle birlikte sergiliyor.

skoda_1899_model_bisiklet120 Yıldır üretiyor

Otomobil ve bisiklet denilince akla ilk markalardan bir de Skoda, 120 yıl önce, 1895 yılında bisiklet üretmeye başlayan Skoda, özel bisiklet modellerini yetkili servisleri aracılığıyla Türkiye’de de satışa sunuyor. Şu anda 5 farklı bisiklet modelini satışa sunan markanın 27 inç ve 29 inç jantlara sahip modellerinde 24 veya 27 vites kullanılıyor. Fiyatlarıysa 2200 TL’den başlıyor.

25 bin TL’ye Porsche bisiklet

Lüks markaların bisiklet fiyatları da otomobilleriyle adeta yarışıyor. Bazı markalar bisikletlerini distribütörleri aracılığıyla ülkemizde satarken bazıları da özel ithalatçılar tarafından pazarlanıyor. Porsche markalı lüks bisiklet RS, ülkemizde 25 bin TL fiyatla satılırken, en ucuz model olan RX’in fiyatı bile 15 bin TL.

Almanlar çarpışıyor

Lüks otomobillerde olduğu gibi lüks bisiklette de Alman markalar sıkı bir rekabet içinde. Distribütörleri aracılığıyla BMW markalı bisikletlerin ülkemizdeki fiyatı 4 bin TL’den başlayıp, 5.500 TL’ye kadar yükseliyor. Mercedes’in çocuk bisikletlerinde bin TL’den başlayan fiyatı, trekking bisikletlerinde 7 bin TL’ye geçiyor. MINI markalı katlanarak bagaja sığabilen bisikletlerin ortalama Türkiye fiyatıysa 2 bin TL.

bisiklet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir