3 Şerit

“Türk Otomobili, Tesla, Google ve Apple’a rakip olacak”

 

Bilim Sanayi ve teknoloji Bakanı Fikri Işık, Saab’tan satın alınan platform üzerine Türk tasarımcılar Uğur İpek ve Uğur Şahin’in de destekleriyle geliştirilen iki prototipi gazetecilere gösterdi. Teknolojisi TUBİTAK geliştirilen ve 2019 yılında yola çıkacak olan Türk Otomobili için Fiat gibi dünya devleriyle de işbirliği görüşmeleri yapıldığı belirtildi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ‘Türk Otomobili’nde yeni bir aşamaya geçildiğini belirterek, TUBİTAK’ın geliştirdiği menzil artırıcılı içten yanmalı motoru olan elektrikli aracın sadece yerli sermaye gruplarına değil, aynı zamanda uluslararası işbirliğine açıldığını, dünya otomotiv devi Fiat-Chyrsler Grubu’yla da görüşme halinde olduğunu açıkladı.

Türkiye’de özellikle savunma sanayi çıkışlı pek çok teknolojinin geliştirildiğini, gerek otomotiv tedarik sanayinin gerekse, devlet kurumu olan TÜBİTAK’ın pek çok teknoloji üzerinde çalıştığını, ancak geliştirilen teknolojilerin ticarileştirilmediği sürece anlamının olmadığını söyleyen Fikri Işık, bu projenin ülkede üretilen teknolojilerin vitrini olacağını dile getirdi.

Silikon vadisinin bile Kayserili iş adamlarının düsturu olan ‘iyi mal satılan maldır’ ilkesiyle çalıştığını söyleyen Fikri Işık Türkiye’de artık ticarileşen, yani ülkeye katma değer sağlayan üretim anlayışına geçilmesi gerektiğini vurguladı.

image1Gebze’deki TÜBİTAK MAM mühendislik merkezinde gazetecilerle bir araya gelen, ve geliştirilmesi devam eden Türk Otomobili için yaptırılan iki yeni tasarımı da gazetecilere gösteren Fikri Işık, bu projeyle birlikte rakiplerin de değiştiğini, Türk Otomobili’nin geliştiriliş biçimiyle geleneksel otomobil üreticilerinden ziyade, pazara farklı fikirlerle giren ve başarılarını her geçen gün artıran Tesla, Google ve Apple gibi teknoloji şirketlerine rakip olacağını söyledi.

Yaratıcı teknolojilerin beklenmeyen yerlerden çıktığına işaret eden Bakan Işık, Türkiye’nin tüm birikimini toplayacak olan bu platformun en büyük kazancının da savunma sanayinden geleceğini belirtti.

Milyarlarca Dolarlık birikimimiz var

Saab’tan 40 milyon dolara satın alınan iki platformun Türkiye’ye sadece yeni platform geliştirme konusunda zaman değil aynı zamanda ciddi para tasarrufu da ettirdiğine değinen bakan Işık bu konuda da şunları söyledi: “Hazır bir platform üzerine yeni bir otomobil inşa etmenin pek çok avantajları var. Bir kere bu satın aldığımız platform, tüm testlerden geçmiş, üzerine ticari olarak başarılı olmuş otomobiller yapılmış, onların çarpışma testleri gerçekleşmiş ve başarılı olmuş. Böyle bir platformu satın alınca, tüm bu geliştirmelerin masrafları ve en az 3-4 yıl zaman kazandık.”

TÜBİTAK’ın işi sistem entegrasyonu olacak

Hedeflerinin TÜBİTAK’ı devlet bütçesinden kurtarmak olduğunu söyleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TUBİTAK’ın bu otomobil projesi etrafında tüm elemanları bir araya getirmesi ve bu projeyi sonra bir sermaye grubuna devrederek yeni projelere yoğunlaşması gerekiyor.

Bu amaçla yeni ve daha küçük platformlar üzerinde de çalışılmaya başlandığını ifade eden Işık, sadece içten yanmalı bir menzil artırıcısı olan elektrikli araç için değil, aynı zamanda yakıt hücreli araçlar üzerinde de çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

image3Türk tasarımcılar el birliği yaptı

Bakan Işık’ın Saab’tan satın alınan platform üzerine geliştirilen yeni iki tasarımın maketlerini de gazetecilere gösterdi. Görüntülerin ticari gerekçelerle henüz paylaşılamayacağını söyleyen Bakan Işık, D segmentinde, yani boyu 4,5 metrenin üzerinde olmak üzere yapılan tasarımların, İtalyan ve İsveçlilerin yanı sıra yurt dışında yaşayan ve çalışan iki Türk tasarımcı olan Uğur İpek ve Uğur Şahin’in elinden çıktığını söyledi.

Babayiğit sisteme istediği yerden girebilecek

Yerli otonun tüm aşamalarının planlamasının hazır olduğunu aktaran Bakan, talip olacak ‘Babayiğit’in sisteme istediği yerden entegre olabileceğini vurguladı. Fikri ışık, TÜBİTAK in geliştirdiği araçların ve sistemlerin telif yoluyla piyasaya açılacağını da sözlerine ekledi.

TÜBİTAK’a 1000 araçlık üretim tesisi

TÜBİTAK tesislerinin içerisine 1000 araç üretimi yapabilecek bir tesis kuracaklarını aktaran Bakan Işık, ” Bu tesiste yerli oto üretimi yapilacak. Tesisi sadece kendimiz için kurmuyoruz. Tüm yerli üreticiler araç geliştirmek için kullanabilecek” dedi.

2.500 Dolarlık sensör 200 Dolara indi

TÜBİTAK tarafından geliştirilen birçok ekipmanın savunma sanayinin ardından Türk otomobilinde de kullanılacağını vurgulayan Işık, bu sayede çok hızlı ve maliyet avantajına sahip şekilde ilerlediklerini söyledi. Yerli üretim mızrak füzelerinde kullanılan ithal sensörlerin tanesine 2.500 dolar öderken, TÜBİTAK’ın geliştirdiği sensörlerin 400 dolara mal edildiğini belirten Işık, “Yerli üretim sensörleri kullanmaya başlayınca yabancı üretici bir anda fiyatını 2.500 dolardan 200 dolara çekti. Bu sensörler başta olmak üzere savunma sanayi için geliştirilmiş çok sayıda yüksek teknolojili yerli parça aracımıza aktarılacak” diye konuştu.

“2 LİRALIK ŞARJLA 100 KİLOMETRE GİDECEK

TÜBİTAK’ın geliştirdiği otomobil bir elektrik motorunun yanı sıra, aracın bataryasını doldurma görevi üstlenecek bir de jeneratöre sahip olacak. Araç 2 liralık şarj maliyetiyle, büyük şehir trafiğinde 100 kilometre yol yapabilecek. Şehirler arası yolculuklarda ise jeneratör devreye girerek bataryayı şarj edecek. Bugünkü hesapla 20 TL’ye 1000 km yol yapabilecek. Aracın en belirgin vasıflarından birisi de otonom araç sistemleriyle donatılması olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir