3 Şerit

En geniş Naked model ailesi

Avusturya kökenli KTM markası özellikle enduro ve cross motosiklet denince ilk akla gelen markalar arasında yer alıyor. Ancak son zamanlarda yaptıkları atılımlar ile her sınıfta motosiklete sahip olan KTM markası özellikle geniş çıplak (naked) motor ailesine eklenen yeni modelleri ile dikkat çekiyor.

125 cc ile 1300cc arasında geniş bir çıplak motor serisine sahip olan KTM, bu sınıfın en iddialılarından olan Yamaha ile çekişiyor diyebiliriz. Naked model dendiği zaman uygun fiyatları ve gücü ile dikkat çeken Yamaha modelleri gelirken. Kalitesi ve her cc’deki modelleri ile göz dolduran KTM markası da Japon markalar kadar bu konuda iddialı olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Küçükten büyüğe KTM çıplak motor ailesi

125 DUKE_Action_03

KTM’nin en küçük cc’ye sahip çıplak motosiklet modeli 125 Duke

Özellikle ülkemizde ve Avrupa’da satış rakamlarına bakıldığında Japon üretici Yamaha’nın çıplak motosikletleri ile dikkat çektiği düşünüldüğünde bu yazıda sürekli olarak karşılaştırmalı ilerlememiz de normal elbette. Yamaha yalnızca 125 cc’lik naked motoru MT125’te tek silindir kullanırken, KTM markası tek silindiri 125, 200, 250, 390 ve hatta 690 Duke’larda dahi tek silindir seçeneğini kullanarak önemli bir fark ortaya koyuyor. Elbette bu durumun motosikletlerin titreşimine ne kadar etkisi olduğunu kullandıktan sonra anlayabileceğiz. Hintli üretici Bajaj ile ortak olarak üretilen 125 Duke’da KTM, bu tek silindirli sistemi ile, 15 Hp güç ve 12 NM tork sunarken giriş sınıfına hitap ediyor. Hemen üstündeki 200 cc’lik motora sahip 200 Duke’ta aynı şekilde Bajaj tarafından üretilen motor ile 26 Hp güç ve 19,5 Nm tork üretebiliyor.

250 Duke_front_left

Bu sınıfın yenisi olan 250cc’lik Yamaha MT-25’in tek silindirli rakibi 250 Duke

Yamaha’nın çok sükse yapan yeni modellerinden olan MT-25’e direk rakip olarak gösterebileceğimiz yine tek silindirli 250 Duke ise ürettiği 31 Hp güç ile rakibinden biraz aşağıda olsa da standart olarak sunduğu ABS gibi güvenlik sistemleri ile dikkat çekiyor.

KTM’nin çıplak motor ailesinin dikkat çeken ara modellerinden biri ise 390 Duke. Bu yeni model, 44 Hp gücünde tek silindirli bir motor bloğuna sahip. Sıvı soğutmalı bu tek silindir ile 390 Duke’ta bir araya gelen teknolojiler sayesinde yüksek güç üretmeyi başaran KTM, özel tasarlanmış trellis şasi sayesinde 139 kg’lık oldukça hafif bir motor oluşturmayı başarmış.

Bu sınıfta markanın en yenileri 1290 Super Duke GT, 690 Duke ve 690 Duke R

1290 SUPER DUKE GT_Action_04

KTM’nin naked motor ailesinin en yüksek cc’lisi ve en güçlüsü 1290 Super Duke GT

Avusturyalı markanın çıplak motosiklet sınıfında en yeni iki modeli aynı zamanda bu sınıftaki en güçlü iki modeli. Dünyada giderek yaygınlaşan çıplak motosiklet trendine 690cc ve 1301 cc’lik bu iki modeli ile heyecan katan KTM, teknolojinin de tüm nimetlerinden bu modellerinde faydalanıyor. 1290 Super Duke GT önden bakıldığı zaman bir böceği andıran enteresan tasarımına KTM’e has turuncu renklerle bezenmiş gövde ve şasi tasarımını eklemiş ve agresif bir görüntü ortaya çıkartmış. Bu agresif görüntünün altında, bu tasarımı destekleyebilecek güce sahip 1301 cc’lik 2 silindirli motor ile tamamlayarak önemli bir atılım yapmış. Evet yanlış okumadınız; 1290 Super Duke GT’nin yalnızca iki silindiri var. Bu kadar yüksek hacimli motorlarda bu genellikle rastlanmayan bir durum ancak KTM bu motosiklette 173 Hp gücü sunarken, iki silindirli olmasına rağmen titreşimi düşük tuttuğunu belirtiyor. 1301 cc’lik motor hacmine sahip olması ve 173 Hp güç üretmesine karşın bu iki silindirli canavarın önemli özelliklerinden birisi ise ağırlığı. 205 Kg’lık ağırlığı bu motosikleti hem pistte hem de asfaltta gerçek bir canavara dönüştürme amacıyla yapılmış sanki. 1290 Super Duke GT modeli, LED farlar, LED stoplar, ABS, 3 moda (konfor, sokak ve spor) sahip süspansiyonları, (MSC) çekiş kontrol sistemi gibi teknolojileri de barındırıyor.

690 DUKE R_Action_01Çıplak motor ailesinin diğer yeni üyeleri de 690 Duke ve 690 Duke R, hem yol hem pist için tasarlanmış tek silindire sahip 690 cc’lik bir çıplak motosikletler. Yine diğer modelleri gibi KTM’nin tek silindiri ile yüksek güç ürettiği iki modeli. 690 Duke ile yollarda tek silindirin sunduğu güç ile motosiklet severleri sevindiren KTM, 690 Duke R modeli ile hem yollarda hem de pistlerde yüksek performans sunmayı başarmak için tasarlanmış.

Elektronik enjeksiyon sistemi, çift dengeleyici şaft, 6 vitesli şanzıman ve dört stroklu ama tek silindirli bir motosiklet. Bu motosiklette de tek silindirli olmasına karşın KTM’nin titreşim konusunda önemli çalışmalar yaptığı biliniyor. 1290 Super Duke GT’de olduğu gibi bu motosiklette de Avusturyalı üretici teknolojinin tüm araçlarını kullanarak önemli işler gerçekleştirmiş. MSC adını verdikleri çekiş kontrol sistemi, süper moto modu, yatış derecesini sezebilen Bosch 9M+ viraj ABS’si gibi önemli sistemler KTM 690 Duke R’ın önemli teknolojileri arasında yer alıyor. 148,5 kiloluk ağırlığına karşın sunduğu 75 Hp oldukça yüksek bir güç ağırlık oranı sunduğunu ortaya koyuyor ve bu sayede hem pistte hem de yolda yüksek performans sağlayabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir