3 Şerit

Küllerinden lüks için doğdu

İki yıl öncesine kadar adeta bir panayır havasında geçen, önünde işsiz kalmış otomotiv işçilerinin protestolar yaptığı Detroit Otomobil fuarı, yeniden güçlenen ABD ekonomisiyle birlikte adeta küllerinden doğdu ve tamamen lüks araçların sergilendiği bir fuar haline geldi.

BMW M2Çok değil daha iki yıl öncesine kadar terk edilmiş bir şehir görüntüsünde olan Detroit’in giderek Avrupalı markaların gösteri merkezi haline gelen otomobil fuarının bu yılki en dikkat çeken tarafı sadece lüks araçlara ev sahipliği yapması değildi. Örneğin bu yıl, önceki yıllarda olduğu gibi fuar girişinde işsiz kalışlarını protesto eden eski otomotiv sektörü işçileri yoktu. Sadece o değil, en önemlisi geçen yıllarda daha çok bir panayırı andıran fuardan da eser yoktu.  Adeta bir Avrupa fuarını andıran salonda pahalı stantlar ve pahalı otomobiller öne çıkıyordu. Öyle ki, dünya devi Toyota ve Hyundai fuara ana markaları yerine lüks segmentte rekabet ettikleri Lexus ve Genesis ile tercih etmişlerdi. Fuarda; Mercedes, Audi, BMW, Volvo, Porsche, Infiniti, Aston Martin, Cadillac gibi lüks markalar dikkat çekiyordu. İlk olarak 1907’de düzenlenen, 1989’dan itibaren uluslararası hale gelen fuarda bu yıl 50’ye yakın yeni modelin dünya lansmanı gerçekleştirildi. 24 Ocak’a kadar açık kalacak dev organizasyonu 850 bin kişinin gezmesi bekleniyor.

IMG_9936

Yeni E Serisi Nisan Ayında Türkiye yollarında olacak

2017’DE İNDİRİM SAVAŞLARI TEHLİKESİ VAR

Geride bıraktığımız yıl yüzde 6’lık bir büyüme ile 17,4 milyon adetlik bir satış rakamına ulaşan ABD pazarı aynı zamanda arka arkaya altıncı kez büyüme rekoru kırdı. Ülke sadece istikrarlı politikalarının değil aynı zamanda rekor seviyede düşen petrol fiyatlarının da avantajını kullanmayı bildi.

2016 yılında büyümenin devam etmesi ve pazarın bu kez 17,7 milyona ulaşması bekleniyor. Ancak büyüyen pazardan daha fazla pay almak isteyen markaların indiririm savaşları başlatacağı bunun da pazar büyüdüğü halde, kârllığı olumsuz etkileyeceğinden korkuluyor. Kim korkuyor? Geçen yıl bu pazarda 1,5 milyon adete yakın araç satan Almanlar elbette.

HATALI SOLLAMAYA SON VERMEYE GELİYOR

Interieur, Leder schwarz/sattelbraun Interior, leather black/saddle brown

Mercedes E Serisinin şık tasarıma sahip teknolojik iç mekanı

Detroit Fuarı’nda tanıtılan yeni Mercedes E Serisi sürücüsüz otomobile geçişe bir adım kaldığını gösterdi. Yeni E sürücünün istemesi halinde kendi kendine önündeki aracı güvenli bir biçimde sollayıp, şeridine girebiliyor

Mercedes merakla beklenen yeni E Serisi’nin dünya prömiyerini bu yıl ‘lüks fuarı’na dönüşen Detroit’te gerçekleştirdi. Bir önceki kuşağa göre 4,3 santimetre büyüdü. W123 S başarılı C Sınıfına doğru değil, daha çok S Sınıfına doğru evrilmiş görünüyor.

Yıllardır BMW 5 Serisi ve Audi 6 ile rekabet eden ancak bu yarışta önde kalmayı pek de başaramayan E Serisi bu kez yarışa başlar başlamaz öne geçip, liderliği de bırakmak istemiyor.Sınıfına yeni kriterler getirerek pazara çıkan yeni E, otomobillerin otonom sürüşe geçişteki, son aşamaya en yakın otomobillerden biri olarak da fark yaratıyor. İnsan zekasına en yakın yapay zeka yazılımı tarafından yönetilen yazılım E Serisi’nin zaman içinde yeni bilgileri alıp, yorumlamasını da sağlıyor. Daha fazla güvenlik ile konfor ve otonom özellikleriyle dikkat çekiyor.

Otomobil, stereo kamera ve radyo sensorlarıyla yardımıyla çalışan drive pilot sayesinde sürücü müdahalesine gerek kalmadan yol alabiliyor. Akıllı yazılımı sayesinde rakiplerinden farklı olarak önündeki aracı kendi kendine hatasızca sollayıp, şeridine geri dönebiliyor. Bunun için sürücünün sadece sol sinyali vermesi yeterli oluyor. Yapay zeka 65 km/s hıza kadar yol üzerindeki diğer tüm araç, yaya ve canlıları algılayıp herhangi bir tehlikede sürücünün önlem almasını sağlıyor.  Dur kalk sistemi 130 km/s hıza kadar devreye girebiliyor. Öndeki araçla mesafeyi 210 km/s hıza çıkabilerek koruyabiliyor. Command sistemiyle navigasyonda belirtilen trafik kurallarına uyabiliyor.

Front Quarter Volvo S90 Osmium Grey

Yeni Volvo S90

İlk fotoğraflar yayınlandığında C ve S Serisi’ne çok benzediği yönünde yorumlar alan E Serisi’nin, çıplak gözle görüldüğünde C hem de S Serisi’nden farklı bir otomobil olduğu hemen fark ediliyor. 6.5 cm büyüyen aks mesafesiyle yeni E’nin eskisinden de çok farkmı olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Aracın en dikkat çeken özelliklerinden biri de sahip olduğu 0.23’lük sürtünme katsayısı. Yeni E Serisi, Türkiye’ye Nisan ayında sadece 2,0 litre 195 beygirlik dizel motorla satışa sunulacak.1,6 litre benzinli motorun araca adapte edilmesi ve Türkiye’de satışa sunulması ise 2017 yılını bulacak.

Volvo S90 Eylül’de geliyor 

Volvo Cars, yeni modeli S90 ile premium sedan segmentine giriş yaptı. Detroit Motor Show’da ilk kez tanıtılan S90, markanın yeni tasarım çizgilerini üzerinde taşıyor. Plug-in hibrid motor, internet tabanlı eğlence sistemi, lüks iç tasarım, çarpışmaları önleyebilen Şehirde Güvenlik Sistemi gibi özelliklere sahip olan araç, Eylül 2016’da ülkemize gelecek. S80’in yerine geçen yeni S90, BMW 5 Serisi ve Mercedes E serisi ile rekabet edecek. Fuarda konuşan Volvo Car CEO’su Hakan Samuelsson, 2015’te Vovlo’nun ilk kez 500 bin adetlik satışı geçtiğini belirterek, “Son 5 yılda gerçekleştirdiğimiz 11 milyar dolarlık yatırımla Volvo Cars’ı yalnızca yeniden hayal etmedik, aynı zamanda güç kazanan ve amacına uygun bir Volvo Cars markası yaratma sözümüzü de yerine getiriyoruz” dedi.

Audi h-tronAudi’nin hidrojenli SUV’U

Geleceğin teknolojisi hidrojenli araç modasına Audi de uydu. Alman marka Q6 h-tron konseptini ilk kez Detroit Fuarı’nda sergiledi. Hidrojenle çalışan araç, Tesla’nın Model X’ine rakip olacak. Q6 h-tron, 2018 yılında yollara çıkacak. 429 beygir güç üreten 3 elekrikli motorun yer aldığı Audi’nin yeni SUV modeli tam şarjla 500 kilometre yol katedebiliyor. Q6; Hyundai ix35 Fuel Cell, Toyota Mirai ve Honda FCV ile birlikte hidrojenli ürünler arasındaki yerini alacak.

Yeni Civic ‘Yılın Otomobili’

Detroit Otomobil Fuarı’nda Kuzey Amerika’da ‘Yılın Aracı’ açıklandı. Bu yılın ikinci çeyreğinde Şekerpınar tesisinde üretimine başlanacak yeni Civic, ‘Yılın Otomobil’ seçildi. Yeni Civic’de benzinli, 1.6 litre dizel ve LPG’li motor seçenekleri olacak. Volvo’nun XC90 modeli de ABD’de ‘Yılın Arazi’ olarak belirlendi.

Honda Civic

“Yılın Otomobili” Honda Civic

Savaşçı Titan konsepti

Nissan’ın fuarda tanıttığı pick-up konsepti Titan, boyutları ve tasarımıyla büyük ilgi gördü. Ford, General Motors, GMV’nin devasa pick-up’larıyla yarışacak Titan’ın 2017 yılında seri üretime geçmesi bekleniyor.

Volkswagen TiguanVolkswagen’den kaslı Tiguan

Detroit Otomobil Fuarı’da tüm gözler emisyon skandalıyla sarsılan Volkswagen Grubu’ndaydı. VW CEO’su Matthias Müller, ABD’li tüketicilerden özür dilerken, Tiguan’ın hibrid konsepti GTE Active Concept’i ilk kez sergiledi. Tiguan’a göre daha kaslı ve aksesuar donanımlı araçta 148 beygir gücünde TSI benzinli motor ile 12.4 kWh’lık 2 elektrikli motor yer alıyor. Tiguan GTE Active Concept, 0’dan 100 km/s hıza 6.1 saniyede ulaşıyor. Aracın seri üretimine 2017’de başlanacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir