3 Şerit

100 Km uzunluğunda Bisiklet otobanı…

Almanya pedalşörleri bisiklet otobanına kavuşuyor.Almanya’da çalışmaları devam etmekte olan ve bitince toplamda 100 km uzunluğundaki bisiklet otobanının ilk 5 kilometresi hizmete açıldı.

Almanya’da çalışmaları devam etmekte olan ve bitince toplamda 100 km uzunluğundaki 000_6p4jsbisiklet otobanının ilk 5 kilometresi hizmete açıldı.Bu dört metre genişliğindeki patikayı, yolun sadece beyaz çizgilerle ayrıldığı ve arabalarla paylaşıldığı tipik bisiklet yollarından ayıran şey, tamamen bisikletlere özel olması.Bisikletlere özel bu yolda pedal çevirmek, şehirler arası yolda araba sürmeyi anımsatıyor.Bisiklet yolunda sollama şeridi, üst geçit ve kavşaklarda alt geçitler bulunuyor. Aynı zamanda sokak lambaları var ve kış aylarında karlar temizleniyor.

Otoyollardan 50 bin araç azalacak

Otobanı tasarlayan şehir planlayıcıları,banliyölerde yaşayan insanları düşünerek  EuroVelo bisiklet rotasını yapmış. Yol büyüyerek batıdaki 10 şehri ve dört üniversiteyi birbirine bağlayacak bir projeyi kapsıyor. Bu şehirlerden bazıları Duisburg, Bochum ve Hamm. Yol öncelikle Ruhr Endüstri Bölgesi’ ndeki artık kullanılmayan eski tren yayları boyunca ilerleyecek. Aynı zamanda ulaşım açısından da kolay olan yolun iki kilometrelik alanı çevresinde iki milyon insan yaşıyor. RVR isimli bölgesel kalkınma grubunun konuyla ilgili bitmiş bir çalışması, her gün otoyollardan 50 bin aracın böylece azalacağını öngörüyor.

riding-400s-highway 180 Milyon Euro gerekiyor

Çoğu kentsel projede olduğu gibi bisiklet otobanının tamamlanması  için de para kaynağı engeli var. Yol çalışmaları ve su yollarından Federal Hükûmet sorumluysa da  da, bu tarz bir altyapı yerel yetkililerin sorumluluğunda. Fakat bu yerel hükûmetlerin yollar için gerekli bakım, ışıklandırma ve kar küreme gibi ihtiyaçları sağlamakta zorluk çekeceği ortada. Neyse ki umut var, tüm bisiklet rotasını  finanse etmek için federal hükümetten 180 milyon euroluk kaynak isteyen mevzuat sunuldu.fotograf

 

Peki ya Türkiye’de böyle birşey mümkün mü?

Böylesine bir projeyi gördükten sonra insanın aklı ister istemez kendi yollarına gidiyor.Malum Türkiye’de ki bisiklet yolları kısıtlı ve oldukça yetersiz.Fakat geçtiğimiz Kasım ayında çıkan yönetmelikle umutlarımız yeşerdi.Yönetmelik şehir içinde bisiklet kullanımını yaygınlaştırmayı,yeni bisiklet yollarını ve bisiklet istasyon ve park yerlerinin planlanması ve yapılmasını hedefliyor.Yönetmelikle ilgili haberimiz

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir