3 Şerit

Stil sahibi babaların “hızlı oğullarına” Yamaha XSR 700 -TEST-

Yamaha’nın başarılı modeli MT-07 üzerine, Los Angeles’te yaşayan custom motosiklet tasarımcısı Shinya Kimura ile çalışarak geliştirdiği 80’lere selam duran retrosu XSR 700, geçmişin zarif çizgilerini, günümüzün modern teknolojisiyle buluşturuyor.

Başlığa bakıp,”acaba sen hangisisin?” diye soracak olanlar için cevabı hemen başta vereyim, hızlı olan değilim, stil konusu da tartışmaya açık olabilir. Ama Yamaha’nın gelecek yılın başından itibaren Avrupa’da satmaya başlayacağı yeni motosikleti XSR 700’ün hedef kitlesi tam da başlıkta tarif ettiğim kitle olacak.

Yamaha_XSR700

Büyük radyatör, nefis bir siluete sahip olan motosikletin güzelliği yanında nazarlık gibi duruyor.

Markanın başarılı ‘naked’ modeli MT-07 üzerine geliştirilen iki silindirli retro görünümlü XSR 700, 80’li yıllara selam duran, yakışıklı bir makine olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda “Hızlı oğulların” beklentilerini de karşılıyor. Marka bu yeni anlayışını da bu yüzden ‘Faster Sons’ yani hızlı oğullar olarak isimlendirmiş. Motosikletlerin teknikten çok stile sahip olduğu, bugün 50’li yaşlarını süren, o zamanki ‘baba’ sahiplerinin de bu stili tamamladıkları güzel günlere saygı sunuyor.

yamaha-xsr700

Geçmişe selam duran tasarım modern teknolojiyle desteklenmiş. Tezatların birleştiren dijital gösterge dikkat çekiyor.

Bu yeni anlayış ve 25 Şubat 2016’da kapılarını açacak olan Moto Bike Expo’da sergilendikten sonra Türkiye’de satılmaya başlanacak olan motosikleti, İtalya’nın Sardunya Adası’nda geçen hafta gerçekleştirilen test sürüşüne yakından tanıma fırsatı buldum. Naked sevenleri, Yamaha için yeni olan bir tarzla buluşturan bu motosiklet, her ne kadar ancak fuarda açıklanacaksa da, ‘ulaşılabilir fiyatlarla’ pazarda olacak. Fiyatı bugünden merak edenler için MT-07’nin üzerine biraz koyup, MT-09’dan biraz çıkarmalarını önerebilirim.

KimuraGeçmişin güzel günlerine şapka çıkaran modeller

Yamaha’nın Sport Heritage motosiklet geliştirme felsefesi eskilerin sembolik tarzlarına ve tasarımlarına saygı gösterirken, sürüş kabiliyetinden ödün vermeden karakterli motosikletler yaratmak için teknolojinin sınırları zorlama üzerine kurulmuş.  Marka bu amaçla Los Angeles’ta yaşayan Japon motosiklet yapımcısı Shinya Kimura ile çalışmayı seçmiş. 80’lerin efsane modeli Yamaha XS650’ye göndermeler yapan XSR 700 Kimura’nın dokunuşlarıyla modern teknolojiyle birleşmiş. XSR 700’ün en önemli farkı ise standart modele ek olarak sürücülerin arzularına göre kişiselleştirilmiş versiyonlarının da satılacak olması.

B32A4587

Yüksek süratlere çıkıldığında sadece yüzde değil, rüzgarı göğüs kafesinde de hissettiren Yamaha XSR’nin olmazsa olmalarından biri de, ‘Faster Sons’ anlayışına uygun olarak üretilmiş uzun aksesuar listesi olacak.

Hem göze, hem kulağa hem de yüreği okşuyor

Gözü okşayan zarif bir tasarıma sahip olan XSR700’ün kalbine, yani aslında tamamen açıkta duran teknolojisine bakıldığında ‘Faster Sons’ un anlamı da ortaya çıkıyor. 700 CC’lik 2 silindirli 75 beygir gücündeki motor dakikada 9000 devir çeviriyor. 6500 devir/dakikada ulaştığı maksimum torku ise 68 Nm. Bu özellikleri sadece iyi bir hızlanma değil aynı zamanda her vites değişiminde sürücüsüne mutluluk garanti ediyor. Ön çamurluk muhafazası ve radyatör kapağı da dahil birkaç parçada kullanılan alüminyum malzeme retro hissini güçlendirirken, motosikletin ağırlığının da 186 kilogramda tutulmasına katkı sağlamış. Kendine örnek aldığı efsane model XS650’den 20 kg daha hafif olan XSR 700, hafif şasisi ve daha fazla kontrol için kısa 530 mm salıncak kolu ile hakimiyet hissini de zirveye taşıyor.

ABS’nin standart olarak sunulduğu motosiklette Pirelli’nin Phantom lastikleri de oldukça iyi bir performans sergiliyor.

 

 

 

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir