3 Şerit

Volkswagen Borsada %23’lük değer kaybetti! “Otomotiv’in Lens Armstrong’u”

Dünya devi Volkswagen 2009-2015 yılları arasında ABD pazarında sattığı 482 bin dizel aracın egzoz emisyon değerlerini özel bir yazılım kullanarak düşük gösterdiği gerekçesiyle 18 milyar dolarlık cezaya çarptırılabilir. Bu cezanın gündeme gelmesi ile Alman otomotiv devi %23’lük hisse değeri kaybına uğradı. 

 

Dünya otomobil devi Volkswagen ABD’de sattığı dizel motorlu araçların egzoz emisyon değerlerini düşük gösterdiği gerekçesiyle 18 milyar dolarlık rekor bir cezaya çarptırılabilir. ABD Çevre Kurumu EPA , Alman Otomobil devinin açıkladığı egzoz emisyonu değerlerini özel bir yazılım kullanarak manipüle ettiğini, bunu yaparak ‘temiz çevre sözleşmesi’ (Clean Air Act) aykırı davrandığını ve bu suçtan ötürü 18 milyar dolara varan bir ceza ödemek zorunda kalabileceğini açıkladı.

-1x-1

Hisse kaybı yaklaşık 15.6 milyar Euro!

Volkswagen yaptığı usülsüzlük sonrası alabileceği cezanın açıklanmasıyla borsada da çöküş yaşadı. Alman otomobil devinin hisseleri Frankfurt’ta 170 Euro seviyelerinden 125.40 Euro seviyelerine kadar geriledi. Pazartesi günü borsa kapanışında Volkswagen’in yaklaşık değer olarak hisse kaybı 15.6 milyar Euro oldu. Bir araştırma şirketi olan Bernstein’in deyimine göre Volkswagen otomotivin Lens Armstrong’u oldu. Lens Armstrong da 7 Fransa Bisiklet Turu Şampiyonluğu aldıktan sonra dopingli çıkarak hayranlarını hayal kırıklığına uğratmıştı.

YARIM MİLYON ARAÇ

 

ABD Çevre Kurumu EPA, 2009-2015 yılları arasında ABD’de satılan 482 bin aracın emisyon değerlerinin olduğundan daha düşük gösterildiğini belirttiği açıklamasında, bunun sadece resmi ölçümlerde devreye giren ve değerlerin düşük görülmesini sağlayan bir yazılımla mümkün olabileceğini açıkladı. Söz konusu araçların aralarında ABD’de en çok satılan Volkswagen modeli olan Jetta, Golf, Beetle, Passat ve Audi A3’ün dizel versiyonları olduğu belirtildi. Söz konusu manipülasyonun Avrupa’da satılan araçlarda da yapılıp yapılmadığının anlaşılması için Avrupa Komisyonu’nun devreye girmesi istendi. Peki VW araçların emisyonunu nasıl düşük gösterdi?

Martin Wirterkorn

BAŞKAN “ÜZGÜNÜZ” DEDİ

VW Başkanı Martin Winterkorn dün yaptığı açıklamada, “Kamuoyunun ve müşterilerimizin güvenlerini sarstığımız için üzgünüz” dedi.  “Olanlar yönetimimiz tarafından özel olarak takip ediliyor, ilgili kurumlarla tüm açıklığımızla irtibat halindeyiz” diye konuşan Winterkorn suçlamaları kabul ettiklerine ilişkin bir şey söylemedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir